مراحل اکتشاف معدن به ترتیب کدامند؟ اگر به دنبال اکتشاف معدن و یا دانشجوی رشته مهندسی معدن هستید، این مقاله مخصوص شماست.
اکتشاف معدن، گام مهمی در یافتن مواد معدنی است تا بتوان آنها را به طور بالقوه استخراج کرد. تقاضای انسان برای مواد معدنی و خدمات اکتشاف معدن در حال افزایش است! به عنوان مثال برای ساخت تجهیزات انرژیهای تجدیدپذیر مانند توربینهای بادی به مس بیشتری نیاز داریم. این تقاضا به افزایش اکتشاف در سراسر جهان منجر میشود.
عملیات اکتشاف معدن دارای دو مرحله اساسی است:
پیجویی
اکتشاف
صنعت اکتشاف
مواد معدنی برای نزدیک به ۲۰۰ سال بخشی از اقتصاد قوی جهان بوده است. اکتشاف و استخراج مواد معدنی در پارکهای ملی یا ایالتی مجاز نیست. بیش از ۲۰ قانون برای اکتشاف و استخراج معادن برای حفاظت از محیط زیست، میراث بومی، آب، زمین، گیاهان و حیوانات، تنوع زیستی، حوضه آب و… اعمال میشود.
اکتشاف معدن چیست؟
اکتشاف (Exploration) به مجموعهای از فعالیتها گفته میشود که به تعیین و کشف وجود مواد معدنی در زیرزمین کمک میکند.
اگر در فرآیند اکتشاف مشخص شود که مواد معدنی قابل استخراج تجاری هستند، استخراج معادن در دستور کار قرار میگیرد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کمتر از یک درصد از پروژههای اکتشافی معمولاً تا ایجاد یک معدن پیش میروند، چون معدن و منابع استخراج شده هزینه مالی بالایی دارند.
اکتشاف معدن (به انگلیسی: Mine Exploration) فرآیند جستجوی شواهدی از هرگونه کانیسازی و منابع و ذخایر ارزشمند از نظر اقتصادی و تجاری با به کارگیری علوم، فنون و روشهای مختلف در روی زمین یا زیرزمین است.
اکتشاف معدن شامل عملیات مختلفی میشود مانند:
- جمعآوری و بررسی دادههای دفتری (مطالعات دفتری)
- کسب اطلاعات مقدماتی به صورت میدانی
- مرحله اکتشاف
مراحل اکتشاف معدن
در اکتشاف معادن، از معادن متروکه، معادن سنگ و گاهی اوقات معادن عملیاتی بازدید میشود. علاقهمندان معمولاً با هدف اکتشاف و مستندسازی و گاهی با استفاده از نقشه برداری و عکاسی به چنین فعالیتهایی میپردازند. از این نظر، اکتشاف معدن را میتوان نوعی باستان شناسی صنعتی آماتور در نظر گرفت.
با این حال از بسیاری جهات، به غارنوردی نزدیکتر است و بسیاری از افراد فعال در این حوزه، علاقمند به کاوش در معادن و غارها هستند. مثلاً در مراحل اکتشاف معدن سنگ آهن معمولاً به تجهیزاتی مانند کلاه ایمنی، لامپهای سر، چکمههای ولینگتون، تجهیزات کوهنوردی و… نیاز است.
اصل کلی در اکتشاف معدن این است که تکههای اطلاعات زمین شناسی از چندین مکان استخراج شده و در منطقه بزرگتر برای ایجاد یک تصویر زمینشناسی برون یابی میشوند. اکتشاف هر چقدر که رو به جلو پیش میرود، پیچیدگیهای آن نیز افزایش مییابد.
ابتدای امر روشهای ارزانتر و خامتر اجرا شده و اگر اطلاعات حاصل از نظر اقتصادی جالب توجه و به صرفه باشد، تکنیک های پیشرفته تر و گرانتر در مراحل بعدی اکتشاف معدن به کار گرفته میشوند. با این حال، یافتن تودههای سنگ معدنی غنی شده بسیار نادر است و بنابراین بیشتر عملیاتهای اکتشاف معدن پس از چند مرحله یا حتی همان مرحله اول متوقف میشوند.
فعالیتهای اکتشافی اولیه مانند نقشه برداری، از یک منطقه بزرگ شروع میشود و سپس مناطق کوچکتر را هدف قرار میدهد. هدف این است که ببینیم آیا کانی سازی در سطحی است که بتوان مواد معدنی را به صورت تجاری استخراج کرد یا خیر. به طور کلی خلاصه مراحل اکتشاف معدن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مطالعات دفتری
جمع آوری و تحقیق در مورد دادههای دفتری با استفاده از نقشه برداری و بررسی و مقایسه نقشههای زمین شناسی، بررسی تصاویر گرفته شده از زمین از سطح یا هوا و به صورت هوایی و ماهواره ای، سنجشهای هوابرد ژئوفیزیک و ژئوشیمی
مرحله پی جویی
اولین مرحله از اکتشاف معدن مرحله پیجویی است.
پیجویی زمینشناسی
به کارگیری علم پیدایش و تشکیل کانسار کانی، نقشهبرداری ساختمانی و تجزیه و تحلیلهای کانیشناسی و سنگشناسی در کشف، تشخیص و ارزیابی پیگردهای کانی است.
پیجویی زمینشناسی به منظور جستجوی کانی شامل بررسی ویژگیهای زایشی منطقه هدف، جمعآوری دادههای بدست آمده در جریان هر یک از مراحل پیجویی و اکتشاف نقشهبرداری، مطالعات دگرسانی و زون بندی، پیمایش گمانهها و مغزهها، … تفسیر دادههای زمینشناسی جمع آوری شده، یکپارچه و هم سنخ کردن کلیه اطلاعات دیگر جهت هدایت جستجوی کانسار و ارزیابی آن است.
پیجویی ژئوفیزیکی
در پیجوییهای ژئوفیزیکی، تغییراتی را در شرایط زمینشناسی که ممکن است ناشی از وجود کانسارهای کانی اقتصادی باشد، از فاصلهای مشخص کشف میکنند.با استفاده از ابزارهای بسیار حساس تغییرات خواص فیزیکی زمین (ناهنجاریها) اندارهگیری میشوند. آزمایش نمونههای آب و خاک و به دست آوردن اطلاعات اولیه به صورت میدانی، جستجو و مشخص کردن محل یک آنومالی با آنالیز کانی شناسی و سنگ شناسی و از طریق پی جویی ژئوفیزیکی (کشف تغییرات شرایط زمین شناسی ناشی از وجود کانسار کانسنگ و اندازه گیری خواص فیزیکی زمین)
پی جویی ژئوشیمیایی
ژئوشیمی در مقایسه با ژئوفیزیک جدیدتر است. پیجویی ژئوشیمیایی تغییرات جزئی را که ناشی از وجود ماده معدنی (معمولا فلزی) در نزدیکی محل پیجویی است کشف میکند. در واقع ثبت کلیه آنومالیها و کشف تغییرات جزئی شرایط محل پی جویی ناشی از وجود ماده معدنی پی جویی ژئوشیمیایی است.
مرحله اکتشاف و حفاری
تعیین دقیق شکل هندسی، گستره، تناژ، عیار و ارزش یک کانسار، محاسبه درآمد حاصله و انجام مطالعات امکان سنجی حفاری و معدنکاری
حفاری اوج کارزار مراحل اکتشاف معدن است. چون یک فرآیند بسیار گران است بنابراین فقط در مکانهای نادری انجام میشود که پتانسیل بالایی در کشف معدن و مواد معدنی دارند.
تجهیزات مختلف استفاده شده در اکتشاف معدن
کارهای میدانی زیادی در کشورهای در حال توسعه و مناطق دور افتاده برای اکتشاف معدن و خدمات معدنی در حال حاضر انجام میشود. تقاضا برای مواد خام و سنگ معدن در سالهای اخیر افزایش یافته است. برای کسانی که در این صنعت کار میکنند، مراحل اکتشاف معدن شامل به کارگیری ابزار و تجهیزاتی است که مخصوص زمین شناسان اکتشاف معدنی، معدنچیان، نقشه برداران و محققان در مقیاس بزرگ است. برخی از دستگاههای اکتشاف معدن عبارتند از:
- تجهیزات ژئو فیزیک
- دستگاههای ژئو الکترونیک
- لرزه نگار
- دستگاه پلاریزاسیون القایی
- دستگاههای حفاری مغزه گیری
- دستگاههای حفاری پودری پهباد
- دستگاههای نقشه برداری
- دستگاههای GPS
- دستگاه GIS به همراه نرم افزار آن
- دستگاه سیل القایی
تاکنون دیدگاهی ارسال نشده است!